Serievurdering: Mad Men

Veldig mange har nok hørt om serien Mad Men. Den er en av de mest kritikerroste seriene på lenge og høster stadig nye priser. Har du ikke sett serien, men er nysgjerrig på hva du kan vente deg? Da må du lese videre…

SERIENS HANDLING
Serien er satt i 1960-tallet og sentrerer rundt det fiktive reklamebyrået Sterling Cooper på Madison Avenue i New York City, og senere i det nystartede byrået Sterling Cooper Draper Pryce. Hovedpersonen i serien er Don Draper (Jon Hamm), kreativ direktør ved Sterling Cooper og senere en av de grunnleggende partnerne av Sterling Cooper Draper Pryce. Vi følger også de personene i livet hans, både på og utenfor kontoret. På den måten så får vi et reelt bilde av den endrede stemningen, sosiale koder og politisk korrekthet i Amerika på 60-tallet.

Mad Men har blitt hyllet spesielt for sin historiske autentisitet og visuelle stil. Den har blant annet vunnet 13 Emmy priser og 4 Golden Globes. Serien har vunnet Emmy Award for Outstanding Drama Series, i 2008, 2009 og 2010.

Mad Men beskriver deler av viktige tema og kulturelle aspekter i Amerika på 60-tallet med fokus på røyking, drikking, feminisme, utroskap, homofobi, rasisme og antisemittisme. Vi blir spesielt godt kjent med en subkultur hvor menn som er forlovet eller gift ofte har forhold på si. Det beskriver også markedsføring som en måte for middelklassens unge, hvite menn å få utløp for kreativitet. Samtidig ser vi hint av fremtiden og radikale endringer gjennom Bettys angst, begynnelsen på feminismen (sett gjennom Peggy), beatniks (som Don møter gjennom elskerinnen Midge), bruk av narkotika og begynnende snakk om at røyking kan være helseskadelig.

SERIEFREAKS VURDERING
Det er ingen tvil om at dette er en dramaserie av høy kvalitet. Jeg skal ærlig innrømme at jeg først så en episode, ble ufattelig provosert av spesielt behandlingen av kvinner, og tok meg en laaaaaaaaang pause, før jeg dristet meg til å prøve en episode til. Og ja, mye er veldig provoserende, men samtidig er det utrolig fascinerende å få et så pass levende glimt av en tidsepoke som vi i vår generasjon knapt kan fatte har eksistert.

Serien følger faktiske hendelser fra historien, som valgkamper, Cuba-krisen, drapet på Kennedy, drapet på Oswald osv. Det veves på en naturlig måte inn i plottet og vi ser hvordan dette påvirker deres hverdag.

Don Draper er hovedpersonen, men i mange tilfeller så er det menneskene rundt han som er mest fascinerende å følge. Her er det ingen “engler”, alle har sine feil og sine gode sider, selv om man til tider har en følelse av at den “onde siden” leder. Det kan til tider virke som om mennene slipper unna med det meste, mens kvinnene som gjør “ugagn” blir hardere straffet. Men kanskje er det bare østrogenet i meg som prater 🙂

Serien har et bedagelig tempo, og til tider så satt jeg igjen å lurte på hva som egentlig hadde skjedd i løpet av episoden. Men som i The Wire, så er det mange situasjonsskildringer som skaper stemning, og selv de mest meningsløse scenene har senere vist seg å ha en funksjon. Jeg liker absolutt serien, men den kommer likevel ikke inn på topp 10 listen min. Etter å ha sett siste episode av sesong 4 nylig, så sitter jeg ikke igjen med den intense lengselen etter neste sesong som jeg gjerne gjør med favorittene. Men at jeg kommer til å følge Mad Men videre er det ingen tvil om.

LIGNENDE SERIER
Om du liker Mad Men, så vil du antagelig også like Rubicon, The Sopranos, Friday Night Lights, Damages, Boardwalk Empire mfl.

About SerieFreak

Mona er en selverklært SerieFreak og har egen blogg som beviser det. Er 35 år, utdannet siviløkonom fra NHH og godt etablert i Tønsberg med mann og to barn. Skriver også for nettstedet Serienytt.no

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: