Førsteinntrykk: The Chicago Code

For en jente som opprinnelig har en selverklært skepsis til politiserier, så følger jeg etter hvert med på overraskende mange… Her er mitt førsteinntrykk av The Chicago Code om hadde premiere februar 2011 – og inntrykket er ganske så bra!

SERIENS HANDLING
The Chicago Code er kort fortalt en seire om kampen mot korrupsjon. Handlingen er lagt til Chicago som historisk sett har slitt med korrupsjonsproblemer helt fra laveste nivå og opp til politisk topplan. Artig nok var serien originalt kalt Ride-Along hvor konseptet først og fremst var knyttet til politifolkene og at vi seere skulle få en følelse av å være med dem i bilen. Frem mot ferdig pilotepisode så utviklet storyen seg og resultatet har en helt annen feel over seg.

Så langt er seriens to hovedpersoner Teresa Colvin (Jennifer Beals) som er Chicagos første kvinnelige superintendent som oversettes til noe sånn som politimester. Hun har helt fra hun var ung jobbet mot dette målet – å komme i en maktposisjon hvor hun har mulighet til å gjøre noe med korrupsjonen som ødela familiens forretning og brøt ned foreldrenes ekteskap. Colvin er en spennende karakter med ben i nesen og som ikke er redd for å utfordre maktpersoner. Det er sjelden jeg føler jeg kommer så nær innpå en person og forstår karakteren og hva som driver vedk0mmende i løpet av så få episoder. All honnør til Beals for en flott rolletolkning.

Den andre karakteren er Jarek Wysocki (Jason Clarke) – som er en politimann av amerikansk-polsk ætt og har allerede et legendarisk rykte ved at han hater banning og elsker å få partnerne sine overført av “gjensidig enighet”. Han og Colvin var partnerne da de startet i politiet og de har et nært vennskap. Han er ikke redd for å bruke den forbindelsen for å ta kontroll over andres etterforskning. Også dette er en spennende karakter, helt klart en løs kanon, nokså uforutsigbar og impulsiv. Det er noe vanskeligere å få tak på hans karakter, men dette regner jeg med vil komme over tid. Her er det nok noe mer gråsoner å finne enn hos Colvin.

De første episodene brukes for å sette scenen, la oss bli kjent med karakterene og hva de står for og ikke minst etablere seriens “bad guy” – Alderman Ronin Gibbons – a politisk figur med mer enn 20 år i offentlig virke, og sett på som den mest påvirkningstunge figuren i byens politikk. Colvin har utpekt han som sitt hovedmål i anti-korrupsjonskampen sin.

SERIEFREAK MENER
Etter tre episoder så synes jeg The Chicago Code tegner til å bli en flott serie noe i samme ånd som The Wire. Foreløpig virker den en anelse “lettere”, men mye av de samme elementene er til stedet, nemlig at vi har en serie hvor politifolk i bunn og grunn blir motarbeidet innenfra og hvor politikk ofte kommer foran loven. I motsetning til andre politiserier som CSI, Bones etc. som arbeider med separate saker hver uke, så er dette en serie som bygges på en stor sak.

Serien skiller seg også ved at den tar i bruk voice-over gjennom episodene. Her er det ikke en nøytral voiceover, men karakterene selv som kommenterer, nesten i en Scorcese-aktig måte som jeg ikke kan huske å ha sett brukt spesielt mye i serier. Fresht og det funker.

Jeg kommer absolutt til å gi serien en sjanse fremover. Liker du politiserier som bygger mer på virkelighet og savner The Wire, så kan det være verdt å sjekke ut The Chicago Code. Det skal sies at plottet så langt ikke er banebrytende eller nyskapende, men det er foreløpig blitt angrepet på en frisk måte og med spennende karakterer.

LIGNENDE SERIER
The Wire er nevnt. Jeg vil også trekke frem politiserien Southland, som er svært realistisk og veldig godt laget. Også der er det mange spennende og sterke karakterer. Siden jeg ikke ser så mange politiserier (foreløpig i hvert fall), så setter jeg pris på forslag fra dere her.

About SerieFreak

Mona er en selverklært SerieFreak og har egen blogg som beviser det. Er 35 år, utdannet siviløkonom fra NHH og godt etablert i Tønsberg med mann og to barn. Skriver også for nettstedet Serienytt.no

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: