Hva er en pilot?

I disse dager tikker det inn mye info om pilotepisoder de ulike tv-selskapene har bestilt. For eventuelle nye lesere så er en pilot betegnelsen på første episode av en ny potensiell serie. TV selskapene bestiller hvert år en rekke pilotepisoder for serier som de synes ser bra ut på papiret. De lar serieskaperen caste rollene og spiller så inn første episode av serien.

TV-selskapene ser deretter alle pilotepisodene de har bestilt og velger så ut en håndfull som de har tro på. Disse får vanligvis en ordre på 13 episoder, med mulighet for etterbestilling – så kalt “back 9”. Gjør serien det bra, så har selskapene mulighet til å bestille ytterligere 9 episoder, slik at den totalt får en full sesong på 22 episoder. Dette gjelder for alle nettverkskanalene, altså de reklamefinansierte kanalene ABC, CBS, NBC, FOX og The CW.

Betalkanalene – kabel-kanalene – bestiller også pilotepisoder på samme måte, men disse har kortere sesonger slik at de fleste nye serier får full sesong. Full sesong er i de fleste tilfeller 12 eller 13 episoder. Hver episode varer gjerne noe lenger, fra 45 min og opp mot en time. Kabelselskapene er ikke underlagt samme retningslinjer som nettverksselskapene med hensyn til banning, sex og vold. Eksempler på kabel-serier er Sons of Anarchy, True Blood, Mad Men, The Walkind Dead, Dexter mfl. Kabelselskaper inkluderer HBO, AMC, SYFY, FX, SHOWTIME, TNT og USA for å nevne de viktigste.

"Willow" fra pilotepisoden av Buffy som aldri ble vist

I de fleste tilfeller så sendes pilotepisodene som første episode uten endringer. Ser du på sesong 1 feks på DVD så kan det derfor være artig å følge spesielt med på små forskjeller som de ikke har tatt seg bryderiet og kostnaden ved å endre på. Feks så er klokkelyden i 24 helt annerledes i første episode, General Beckmann fra Chuck spilles av en annen skuespiller i første episode, episoden mangler ofte introsekvens (theme song) mm. I noen tilfeller så spilles episoden inn med nye skuespillerne. Eksempelvis ble Buffy piloten spilt inn med en annen skuespiller enn Alyson Hannigan som Willow. Hele episoden ble dermed spilt inn på nytt. Du kan se den uviste piloten på YouTube.

About SerieFreak

Mona er en selverklært SerieFreak og har egen blogg som beviser det. Er 35 år, utdannet siviløkonom fra NHH og godt etablert i Tønsberg med mann og to barn. Skriver også for nettstedet Serienytt.no

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pilot-info: Don Johnson som frisør! « SerieFreak - February 27, 2011

    […] NBC-serie for første gang siden Miami Vice som stjernen i den nye serien A Mann’s World, en pilotepisode satt i et Beverly Hills […]

  2. Pilot-info: Numb3rs-stjerne David Krumholtz i Playboy « SerieFreak - February 27, 2011

    […] « Hva er en pilot? […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: