Førsteinntrykk: Teen Wolf – biter ikke fra seg!

MTV-serien ‘Teen Wolf’ vil nok slå godt an hos yngre seere og ‘Twilight’-entusiaster. Den har derimot lite til felles med 80-talls filmen den løst baserer seg på, og biter ikke fra seg med tanke på originalitet.

Ettersom MTV sin dramasatsning ‘Teen Wolf’ har lite til felles med 80-tallsfilmen den løst baserer seg på, så kan man lure på hvorfor de har valgt å beholde navnet. De som kjenner filmen vil utvilsomt ha klare forventinger som det på ingen måte ikke leves opp til. Antagelig har serieskaperne konkludert med at den gjennomsnittlige MTV-seeren ikke en gang var påtenkt i 1985 og dermed ansett det som uproblematisk. Personlig mener jeg de har gjort seg en bjørnetjeneste.

Men MTV gjør klokt i å ikke lage en ren blåkopi av Michael J. Fox-suksessen fra 1985. ‘Teen Wolf’ var en film om en keitete tenåring som kun ble god i basketball og å surfe på biltak etter at han arvet farens lykantropi. Det fungerte greit den gang, men å basere en hel serie på en hårete tenåring som viser frem basketfinesser og biter åpen ølbokser med tennene vil trolig ikke fungere som en ren horror-komedie i dag. Da måtte MTV i så fall tatt det hakket videre mot satire, og således skapt en motvekt mot Twilight-feberen som herjer store og små skjermer for tiden. Litt skuffende, men ikke overraskende, så har MTV valgt en svært safe løsning som frir direkte til Twilight-generasjonen.

 Kan MTV levere drama?

Med utgangspunkt i gjennomsnittsalderen på MTV-seeren, så er jeg nok å regne som prehistorisk. Ikke nok med at jeg var i live da filmen hadde premiere, men jeg er også gammel nok til å huske da M’en i MTV stod for Music. Sukk. Den senere tiden har M’en stått for Miserabelt og kanalen har stort sett vært proppet full av realityserier om gravide tenåringer og snodige sub-kulturer som Jersey Shore. Men MTV har uttrykt at de ønsker en vridning bort fra dette, og en remake av den britiske suksesserien Skins i fjor var første skritt på veien. Det forsøket resulterte i flopp og kjapp kansellering. Jeg var derfor mildt sagt skeptisk til om ‘Teen Wolf’ kunne bli noe bedre.

Jeg ble positivt overrasket.

Kjent oppskrift, nye fjes!

Serien handler om Scott McCall (Tyler Posey), en tenåring som vi blir fortalt (men ikke vist) er en outsider og “taper”. Det endrer seg etter at han og bestevennen Stiles (Dylan O’Brien) drar inn i skogen på jakt etter et mordoffer som de har hørt rykter om befinner seg der. Scott blir selvsagt bitt av “noe” og neste dag begynner han å vise tegn til superkrefter som ekstrem hørsel og evnen til å kommunisere med hunder. Og ettersom sport mer eller mindre alltid har en sentral rolle i high school-serier, så oppdager Scott at han også har fått vesentlig bedre evner som lacrosse-spiller. Yay!

Legg til den nye jenta Allison (Crystal Reed) som umiddelbart fatter interesse for Scott, en high school nemesis (Colton Haynes), en litt dum blondine (Holland Roden) og en motvillig varulvmentor (Tyler Hoechlin) og vi er i gang.

‘Teen Wolf’ vil aldri bli beskylt for å være en serie med originalitet. Det er den samme gamle oppskriften vi ser fra typiske high school serier mikset med overnaturlige elementer. Den har potensiale til å bli noe mer hvis serieskaperne velger å fokusere på hvordan Scott takler sine utfordringer som et overnaturlig vesen parallelt med utfordringer vi alle møter som mennesker, slik Being Human-seriene har gjort.

Serien var bedre enn forventet, men skuespillerprestasjonene er ikke av de beste. Selvsagt er det mye pent å se på for begge kjønn. Det som skuffer mest, er at de ikke evner å gi oss et godt bilde av hvem Scott erfør han blir bitt. Vi får fortalt at han er en outsider, men det er vanskelig å kjøpe det poenget ettersom Tyler Posey er over gjennomsnittlig attraktiv og karakteren allerede har en plass på lacrosse-laget, selv om han ikke er noen stjernespiller. Svake karakteretableringer gjør at jeg har vanskelig for å bry meg.

Til lavbudsjett å være, så er effektene relativt bra. Alt i alt en ok produksjon.

Konklusjon

Dette er en serie som må betraktes som ren underholdning og er ikke ment for dypere analyser. Med det som utgangspunkt så fungerer serien greit, spesielt mot den yngre målgruppen som den er myntet på. Serien har et visst potensiale dersom serieskaperne evner å definere karakterene bedre. Virker å ha et ok overgripende mysterium, men mye avhenger av om de klarer å utvikle dette videre på en engasjerende måte. Karakteren trekkes ned av mangel på originalitet og svake karakterer.

Denne anmeldelsen er også publisert på SerieNytt.no. 

About SerieFreak

Mona er en selverklært SerieFreak og har egen blogg som beviser det. Er 35 år, utdannet siviløkonom fra NHH og godt etablert i Tønsberg med mann og to barn. Skriver også for nettstedet Serienytt.no

3 Responses to “Førsteinntrykk: Teen Wolf – biter ikke fra seg!”

  1. Tror jeg ikke kommer til å se denne her. Liker jo twilight,men ved siden at jeg har mange serier å holde øye med,så blir det kanskje litt for tja.. for teenage for meg:) hehe

    • Full forståelse for det. Grei “tidtrøyte”, men ingen klassiker dette her. Kan trygt stå litt lenger nede på lista. Eller eventuelt falle helt ut av lista 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Teen Wolf: Trailer for resten av sesong 1 « SerieFreak - July 24, 2011

    […] Sjekk ut mitt førsteinntrykk av serien (basert på de første par episodene). Jeg har fulgt serien videre og må innrømme at den har vokst litt på meg. Karakteren er dermed hevet fra 2 til 2,5 av 5 mulige. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: