Førsteinntrykk: ‘The Secret Circle’- magisk potensiale

‘The Secret Circle’ føyer seg inn i rekke av nye serier med overnaturlige elementer denne sesongen, og her er det hekser og magi som står i sentrum. Personlig skulle jeg ønske første møtet var enda mer magisk. Likevel leverer piloten på det jevne og det er absolutt potensiale her.

Det er vanskelig for meg å bedømme ‘The Secret Circle’ uten å sammenligne den med ‘The Vampire Diaries‘, og jeg tror mange vil føle det på samme måte for likhetene er mange. Forfatteren L.J. Smith står bak begge bokseriene som seriene løst baserer seg på og i tillegg står Kevin Williamson og Julie Plec på produsentsiden av begge seriene. ‘The Secret Circle’ handler om hekser mens ‘The Vampire Diaries’ har en 50/25/25 fordeling mellom vampyrer, hekser og varulver. Begge seriene fokuserer i tillegg på en tenåringsjente som nylig har blitt foreldreløs og som befinner seg til knes i ekstraordinære hendelser.

Seriens hovedperson, Cassie, flytter til en liten kystby i Washington State for å bo med bestemoren sin etter at moren, Amelia, dør i en fryktelig husbrann. Cassie sin far døde før hun ble født og moren besøkte aldri hjembyen, så alt her er nytt for Cassie. Hun blir raskt “venner” med en gjeng tenåringer som viser seg å være praktiserende hekser. Cassie selv renner nesten over av uberørt magisk potensiale og de andre ønsker at hun skal slutte seg til dem for å fullføre heksesirkelen. Felles for alle er at de har mistet en forelder, og det blir sagt at deres død skyldes foreldregenerasjon sin uheldige erfaring med hekseri.

Sirkelen består av Faye- den “slemme” jenta og hvor moren er skolens rektor, Melissa – Faye sin sidekick, Diana – en jente som antagelig vil bli Cassie sin bestevenninne, Adam – Diana sin kjæreste som virker å tro at hans romantiske fremtid ligger hos Cassie og Nick – Cassie sin nabo.

Av voksne karakterer er det verdt å nevne Dawn, Cassie sin bestemor, moren til Faye som også er rektor på skolen, Adam sin far som etter sigende var Cassie sin mors “one true love” og Charles, Diana sin far som tilfeldigvis er den som satte fyr på huset til Amelia og Cassie.

 

Utviklingspotensiale

Adam (Thomas Dekker) og Cassie (Britt Robertson)

Da jeg begynte å se på ‘The Vampire Diaries’ så må jeg innrømme at det tok noen episoder før jeg ble hektet, men generelt så overrasket den serien meg positivt fra første episode. Den var bedre enn forventet. Første episode av ‘The Secret Circle’ derimot er omtrent som jeg hadde forventet og jeg må innrømme at jeg hadde håpet på noe mer.

Jeg vil uansett gi serien flere episoder før jeg bestemmer meg for om denne føyer seg inn i rekke av serier jeg følger med på. Generelt så har jeg en fem-episoders regel jeg prøver å holde meg til, og produsent Kevin Williamson har uttalt at ting virkelig begynner å ta av rundt episode 3. I ‘The Vampire Diaries’ var det først rundt episode 6 at ting virkelig satte fart.

Jeg synes personlig overgangen fra at Cassie ikke visste noe om magi og til hun på egenhånd klarer å stoppe magiske stormer var i overkant brå. Her kunne jeg gjerne sett for meg en mer organisk utvikling med prøving og feiling. For meg virker det som en mer naturlig overgang. Men i ‘The Secret Circle’-universet er det heldigvis ikke nødvendig å lære seg kompliserte latinske fraser, så det gjør tydeligvis lærekurven vesentlig kortere.

Jeg ser at ‘The Secret Circle’ har potensiale til å bli en mørkere serie i samme gate som ‘The Vampire Diaries’, spesielt om hendelser fra første episode er ment å sette standarden fremover. Episoden åpner med at et hus blir satt i fyr og flamme, vi får en nær-drukningsscene, Cassie blir nesten blåst i filler i bilen sin og byen utsettes for en magisk tordenstorm.

Legg til mysterier knyttet til foreldregenerasjonen, gryende kjærlighetstriangler, maktkamp, magi, skjulte agendaer og nevnte jeg magi, så kan dette bli en fornøyelig serie. Man skulle kanskje tro at en serie som dette vil ha en stor andel tradisjonell tenåringsangst. Og for all del, den har utvilsomt sine øyeblikk, men disse er korte og konsise. Episoden har også et knippe fornøyelige “magiske” sex-metaforer.

“Are the kids practising?” spør Cassie sin bestemor diskret rektoren på et tidspunkt.

“You did magic togheter?” spør Diana kjæresten Adam sjokkert, mens Faye litt senere sier “They made magic together.”

 

Svakere skuespillergalleri

Hvis jeg skal sette fingeren på en faktor hvor ‘The Secret Circle’ kanskje kan få en utfordring, så er det på skuespillersiden. Britt Robertson (Life Unexpected) i rollen som Cassie er søt nok i massevis, men foreløpig så viser hun ikke samme karisma og sjel som Nina Dobrev klarer å gi til Elena i ‘The Vampire Diaries’.

‘The Vampire Diaries’ har også scoret bedre med sine to mannlige hovedpersoner i Ian Somerhalder og Paul Wesley. Thomas Dekker (Terminator: The Sarah Connor Chronicles, Heroes) og Louis Hunter virker foreløpig flatere og mindre minneverdige. Phoebe Tonkin som spiller Faye er kanskje den av de unge som gjør størst inntrykk i rollen som bad girl Faye.

Mens ‘The Vampire Diaries’ i hovedsak lar handlinger og action utspille seg blant de unge karakterene og de voksne mest må betegnes som statister, så ligger det et spennende potensiale for sterkere voksne karakterer her. Disse har alle en mystisk fortid som henger sammen med den nye generasjonen hekser. Spesielt vil jeg fremheve Gale Harold (Queer as Folk, Hellcats) som Dianas far Charles Meade, som en som gjør et sterkt førsteinntrykk. Gjennom episoden bytter karakteren på en nesten sømløs måte fra å være ultra-creepy til å være avvæpnende og sjarmerende. Noen ganger skjer endringen i en og samme scene.

Konklusjon

‘The Secret Circle’ er en serie smidd i samme form som ‘The Vampire Diaries’, men som etter mitt syn ikke klarer å levere på samme nivå etter første episode. Her finnes det likevel absolutt potensiale og fans av TVD anbefales å sjekke ut denne serien.

Jeg stiller meg spørsmålet om kanalen The CW kan klare å bygge opp to serier med så pass likt fundament uten at handlinger og innhold vil føles oppbrukt, utvannet og hvor den ene i sammenligning vil bli å regne som en dårlig kopi. I så fall tror jeg ‘The Secret Circle’ vil komme tapende ut. Men team Williamson/Plec har tidligere bevist at de behersker denne sjangeren til fingerspissene. La oss håpe de kan klare det igjen.

About SerieFreak

Mona er en selverklært SerieFreak og har egen blogg som beviser det. Er 35 år, utdannet siviløkonom fra NHH og godt etablert i Tønsberg med mann og to barn. Skriver også for nettstedet Serienytt.no

2 Responses to “Førsteinntrykk: ‘The Secret Circle’- magisk potensiale”

  1. Jeg har lest bøkene og de var egentlig ganske dårlige. Men Vampire Diaries er jo ganske uavhengig av bøkene, og det ser ut som Secret Circle vil være det samme. Håper vi får se litt mer gradvis utvikling etterhvert. 🙂

    • Jeg har lest de første Vampire Diaires-bøkene og de var tragisk dårlige, syns jeg. Har faktisk et par av bøkene i den serien som jeg aldri har åpnet. Har hørt noe sier at Secret Circle-bøkene er bedre, men har ikke tatt sjansen 🙂

      Seriene er, som du sier, ganske uavhengige av bøkene, så forhåpentligvis klarer de å skape noe av de samme som med TVD. Blir spennende å se fremover.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: