Førsteinntrykk: Ringer – gaper over for mye.

Ringer bringer Sarah Michelle Gellar tilbake til skjermen. Les mitt førsteinntrykk av serien etter å ha sett første episode. 

  • SERIE: Ringer
  • KANAL: The CW
  • SKUESPILLERE: Sarah Michelle Gellar, Ioan Grudduff, Kristoffer Polaha, Nestor Carbonell, Mike Colter, Tara Summers

“Ringer” er ikke ‘Buffy’

Nyheten om at Sarah Michelle Gellar, best kjent som den hardtslående vampyrjegeren Buffy, omsider var på vei tilbake til tv-skjermen har skapt mye buzz.  Gellar selv har uttalt at hun har troen på at hennes nye serie “Ringer” også ville appellere til Buffy fansen selv om sjangeren er forskjellig.

Som hun selv sier:

“Ringer er en smart serie. ‘Buffy’ fans er smarte mennesker. De liker å bli utfordret og “Ringer” vil gi dem utfordringer. Samtidig prøver vi ikke å være “Buffy”, for ingenting vil noensinne bli “Buffy”.”

Og dette er virkelig sant, “Ringer” er ikke “Buffy” og Gellar sine karakterer har lite til felles med hennes tidligere rollefigur. Hardcore “Buffy” fans bør derfor senke forventningene sine før de gir seg i kast med “Ringer”.

Tvillingtrøbbel

I ‘Ringer’ spiller Sarah Michelle Gellar tvillinger. Bridget er en tidligere rusmisbruker og stripper som bor i Wyoming. Etter at hun ble arrestert for narkotikabesittelse og prostitusjon gikk hun med på å vitne i en grusom mordsak mot redusert straff. Kvelden før rettsaken starter så overfaller hun FBI-agenten som passer på henne og rømmer til New York for å søke tilflukt hos sin identiske tvillingsøster som hun ikke har hatt kontakt med på 6 år. Vi får hint om at årsaken til at de ikke har vært på talefot er at Bridget hadde noe med Siobhan sin sønns død å gjøre. I tillegg kommer det for en dag at ingen i Siobhan sitt liv aner noe om at Bridget eksisterer, heller ikke mannen hennes eller bestevenninnen Gemma.

I løpet av gjenforeningen så forsvinner Siobhan sporløst og Bridget antar at søsteren har tatt sitt eget liv. I et desperat øyeblikk bestemmer hun seg for å overta Siobhan sitt glamorøse liv og dermed skjule seg i all offentlighet. Siobhan sin ektemann, bestevenn og elsker er alle uvitende om at hun er en bedrager.

Karakterer drevet av svakhet og frykt

Buffy er husket for sin styrke og skarpe vidd. Bridget derimot vil aldri bli husket for dette. Dette er en karakter drevet av svakhet og hun finner seg gang på gang malt opp i hjørner og tar de fleste avgjørelser basert på desperasjon og frykt. Gellar fremstår som eldre enn hun er i rollen som Bridget og gjør en OK jobb i å portrettere en utslitt kvinne som har blitt torturert av sine egne, dårlige valg.

Derimot gjør hun, i mine øyne, en noe dårligere jobb i portrettet av Siobhan. Denne karakteren har riktignok mindre tid på skjermen i pilotepisoden, men den lille vi ser av henne virker mindre troverdig. Mye av forskjellen dem i mellom blir tydeliggjort gjennom klesvalg (store solbriller og konservativ klesstil) og mangel på smil. Hun er mer kalkulerende og kald, og i den i den siste scenen vi får av henne i episoden, så virker hun nesten klisjeaktig ond. Vi vil forhåpentligvis få et mer nyansert bilde i kommende episoder.

Faktisk så lærer vi mer om Siobhan når hun ikke er på skjermen. Hun kommer gjennom som en kvinne som ikke elsker mannen sin, som kanskje er gravid med elskeren, som bedrar sin bestevenn med mannen hennes og som tilsynelatende planlegger å drepe sin egen søster. Ingen engel, med andre ord.

Jason Dohring får gjesterolle i Ringer

Ingen av støttekarakterene har nok tid på skjermen til at vi får et godt bilde av dem. Ioan Gruffudd i rollen som Siobhan sin ektemann er stiv og kald og virker innledningsvis svært klisjeaktig, men vi får glimt av uventet varme i forholdet til datteren. Kristoffer Polaha (Life Unexpected) spiller den arbeidsløse forfatteren Henry som utviser en noe uforståelig altoppslukende kjærlighet for Siobhan. Det kan bli interessant å se hvordan han vil relatere seg til Bridget fremover, ettersom disse to karakterene virker litt utilpass i den glamorøse verden med rikdom og privilegier.

Nestor Carbonell, kjent fra Lost, er FBI-agenten som jakter på Bridget. Han har en avslappet, forsiktig fremtoning selv om karakteren har et viktig oppdrag. Kanskje overtolker jeg, men jeg lurer på om det kan være skjulte agendaer å spore her? Mike Colter (The Good Wife) er Bridget sin NA-sponsor og det er i samtaler med han at Bridget lyser opp. Forholdet dem i mellom føles foreløpig som det mest ekte.

Likevel er det ingen av disse forholdene eller karakterene som har gjort spesielt inntrykk på meg. Foreløpig er de paddeflate og relativt kjedelige.

Håpløshet og handlings-whiplash

‘Ringer’ skiller seg ut på kanalen The CW som generelt sett er kjent for sine lettere serier med unge kvinner som målgruppe. ‘Ringer’ er mye mer mettet på handlingsvariabler, har mer komplekse karakterer og en mye mørkere og dyster stemning enn vi er vandt til fra den kanten. Faktisk blir det kanskje litt i overkant mye av både håpløshet og handlingsvrier.

Etter å ha sett episoden var jeg neimen ikke helt sikker på om jeg skulle sympatisere med Bridget eller ikke. Det er lenge siden jeg har møtt en karakter med verre framtidsutsikter og som etter første episode i hvert fall, ikke har vist nevneverdige tegn på styrke og mot nok til å komme seg ut av dette på en god måte.  Jeg hadde mest lyst til å filleriste henne et par ganger, spesielt ettersom jeg ikke synes handlingene hennes følger en logikk jeg kan forstå.

Ved episodens slutt så er det flere mennesker som jakter på henne (både som seg selv

og som Siobhan), noen med gode hensikter (FBI-agenten og NA-sponsoren), men de fleste med mørke. I tillegg kommer avhengigheten hennes, som jeg garanterer dere vil bli testet grundig i tiden fremover.

Se Ringer featurette


Pilotepisoden var veldig handlingsmettet, noe som serieskaperne antagelig mente var nødvendig for å etablere premisset i serien.  For min del gikk ting litt vel fort frem, og faktisk ble så mange handlingstvister introdusert at mye av troverdigheten i historien ble satt på prøve.  Enkelte ting virker nesten såpeopera-aktige og de klarte ikke å gi meg noen god forklaring på hvorfor Bridget i det hele tatt valgte å rømme fra FBI og søke tilflukt hos søsteren. Hun hadde ikke gjort noe verre enn prostitusjon og var lovet beskyttelse for vitnemålet. Et liv på rømmen virker lite tiltalende og det å dra til søsteren virket som et sjansespill. Kanskje vi vil få svar på dette senere.

Jeg krysser fingrene for vi ikke vil få samme grad av handlings-whiplash i hver eneste episode fremover, og at vi heller får mer fokus på karakterene og en mer organisk utvikling i mysteriene. Serieskaperne Eric Charmelo og Nicole Snyder har etter sigende allerede lagt en tre års plan og vet akkurat hvilke vendinger serien skal ta og når.

Vraket av CBS – god nok for The CW?

Det var opprinnelig søsterkanalen CBS som bestilte piloten av “Ringer” og mange tok det som et tegn på at premisset i serien ikke var sterkt nok da de valgte å ikke plukke den opp. Overraskelsen ble stor da The CW annonserte at ‘Ringer’ ville bli en del av deres sendeplan i stedet, nettopp fordi serien skiller seg fra deres øvrige serier. Etter å ha sett første episode begynner jeg å mistenke at CBS antagelig gjorde klokt i å droppe denne.

Sarah Michelle Gellar i seg selv er en stor magnet for The CW som jo hadde ‘Buffy’ i sin seriestall tidligere da kanalen gikk under navnet  WB. Som kick-ass vampyrdreper traff hun innertier i deres målgruppe. Det blir spennende å se om ‘Ringer’ og Gellar sine to ny rollekarakterer vil finne trofaste fans blant de etablerte seerne. The CW håper antagelig å kunne tiltrekke seg nye seere til kanalen i tillegg.

‘Ringer’ hadde gode premieretall. I en pressemelding opplyser The CW at ‘Ringer’ oppnådde de beste seertallene kanalen har sett på tirsdager på tre år. 2,74 millioner så episoden, noe som må regnes som et sterkt tall for den lille kanalen. Det blir spennende å se hvor mange som fremdeles er med neste uke.

Konklusjon

‘Ringer’ er ikke ‘Buffy’, og den prøver heller ikke å være det. Den prøver derimot på noe mer noir-aktig, men lykkes ikke. Pilotepisoden er i overkant handlingsmettet og evner ikke å etablere karakterene sterkt nok til at det blir toppkarakter fra meg. Gellar gjør for så vidt en stødig jobb i etableringen av Bridget og det blir spennende å se om hun evner å bære to hovedroller i noe som som jeg håper vil  bli et karakterdrevet drama.

Jeg håper ‘Ringer’ klarer å tone ned alle tvistene og i de kommende episodene heller fokusere på karakterene og forholdene dem i mellom. Da kan dette bli en interessant serie å følge. Forventningene til “Ringer” er skrudd høyt, mye som følge av Sarah Michelle Gellar. Dessverre så er pilotepisoden til Ringer relativt dårlig, og mange vil nok bli skuffet. Akkurat nå vipper den i grenseland mot “too much”, men det kan med enkle grep rettes opp. Men ikke alle er like tålmodige som meg, og det blir spennende å se hvor mange som gir serien en sjanse til neste uke.

Jeg følger serien videre.

Les også Jakob sin anmeldelse av serien på SerieNytt.no 

Advertisements

About SerieFreak

Mona er en selverklært SerieFreak og har egen blogg som beviser det. Er 35 år, utdannet siviløkonom fra NHH og godt etablert i Tønsberg med mann og to barn. Skriver også for nettstedet Serienytt.no

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: